Haalt de tandarts vaak tandsteen bij je weg? Dit niet een fijn gevoel. Je kunt tandsteen daarom ook beter voorkomen dan genezen. Hoe? Lees hier de 3 tips om tandsteen te voorkomen!

Hoe ontstaat tandsteen in je gebit?

Tandsteen is eigenlijk niets meer dan tandplak dat hard geworden is. De plak ontstaat door bacteriën die in je mond leven. Blijft de plak te lang in je mond en komt het in contact met bepaalde stoffen die in je voedselresten en speeksel zitten, dan ontstaat de tandsteen.

Tip 1: Zorg voor je gebit door goed schoon te maken

Natuurlijk is het belangrijk om je tanden te poetsen, dat is geen geheim. Echter helpt het wel als je extra let op het poetsen net op de grens tussen tand en tandvlees. Hier hoopt de plak zich namelijk op. Als je dit opruimt is je gebit weer schoon en wordt je tandvlees niet geïrriteerd. Met tandenpoetsen alleen kom je helaas niet altijd bij alle plekjes. Daarom is het ook handig om regelmatig te flossen om goed tussen de tanden in schoon te maken.

Tip 2: Houdt rekening met je voeding

Er zijn een aantal stoffen die in eten zitten die je tandsteen verbeteren of verslechteren. Zo is het nadelig om eten die rijk zijn aan zetmeel en suiker te eten. Eet je dit minder dan zal je tandplak verminderen. De volgende tip is om meer water te drinken. Speeksel breekt een groot deel van de tandplak af, door meer water te drinken neemt de speekselaanmaak toe. Tot slot helpt het om meer groenten te eten. Deze groenten bevatten vocht die je speeksel gezonder maakt, hierdoor wordt niet alleen je tandsteen minder maar ook de gezondheid van je mond in zijn algemeen.

Tip 3: Zorg dat je stress vermindert

Stress is in zijn geheel slecht voor de gezondheid van je lichaam, dus ook voor je gebit. De reden dat er met stress meer tandsteen ontstaat is omdat het speeksel in de mond minder waterig wordt dan normaal. Hierdoor wordt de plak niet goed weggespoeld.

Met deze tips ben je in staat tandsteen flink te verminderen, maar het is niet volledig tegen te gaan. Ga daarom regelmatig naar de mondhygiënist. Daar kunnen ze je helpen de tandsteen te verwijderen.

Leave a Comment