kind bij tandarts

De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Maar hoe zit dat met je kind, vanaf welke leeftijd neem je die mee? En hoe bereid je het kind voor? Lees snel verder voor antwoord op deze vragen.

Op welke leeftijd neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Vanaf een jaar of twee kun je je kind meenemen naar de tandarts. Veel mensen denken dat dit pas rond een jaar of vier hoeft, maar het is goed om hier op tijd mee te beginnen. Zo went je kind alvast en kan deze al vroeg de gezondheid van de tandjes in de gaten houden. Tijdens een normale eigen controle kun je goed je eigen kind meenemen. Overleg wel altijd even met je tandarts.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Het is goed om je kind voor te bereiden op de tandarts. Vertel wat het kind te wachten staat en licht onderdelen van de tandarts uit. Denk hierbij aan de grote stoel, en de felle lamp. De eerste keer kun je je kind ook laten toekijken hoe de tandarts bij jou de controle uitvoert. Leg dan aan het kind uit dat het de volgende keer zelf ook op de stoel mag liggen.

Wat voor behandeling doet de tandarts bij mijn kind?

Bij een tweejarig kind is een echte behandeling nog niet nodig. De tandarts zal vooral kijken naar de groei van de tandjes en of deze goed in de mond staan. Ook worden de tandjes geteld. De mondhygiënist of een assistent kunnen hierbij ook helpen.
De eerste echte behandeling vindt vaak pas plaats als je kind gaatjes krijgt. Dit is een veelvoorkomend probleem bij het melkgebit. De tandjes kunnen afbrokkelen en er kan schade ontstaan aan het permanente gebit. De tandarts doet overigens meestal niks aan gaatjes als de tand of kies snel gaat wisselen.

Je kunt je kind dus al op jonge leeftijd meenemen naar de tandarts. Bereid het kind goed voor en zorg dat je zelf ook rustig bent. Een kind voelt spanning snel aan. Veel succes gewenst bij de tandarts!

Leave a Comment